Hoe werkt een warmtepomp?

De werking van een warmtepomp is gebaseerd op een kring van verdamping, compressie, uitzetting en condensatie,
zoals onderstaande figuur illustreert.

Stap 1: De warmtepomp haalt gratis warmte uit de omgeving uit één van de volgende bronnen:
Uit de lucht - De warmtepomp heeft een buitenunit met ventilator die de warmte uit de buitenlucht onttrekt.
Uit het water -De warmtepomp haalt thermische energie uit het grondwater via twee putten. Hiervoor is er wel een ondergrondse bron nodig, die voldoende water kan voorzien.
Uit de bodem - De warmtepomp haalt warmte uit de grond via een ingegraven horizontaal captatienet of via verticale boringen.


Stap 2: Het koelmiddel warmt op
De omgevingswarmte wordt naar een verdamper getransporteerd. Het koelmiddel neemt meteen de omgevingswarmte op, het heeft een zeer laag kookpunt en verdampt dus zeer snel. Het verdampte koelmiddel komt vervolgens terecht in een compressor die de druk verhoogt. Hiervoor is slechts 25% elektrische energie nodig.


Stap 3: Je hebt warm water en verwarming
De warmte van het verdampte koelmiddel wordt gebruikt om je verwarmingssysteem aan het werk te zetten. Het koelmiddel geeft zijn warmte af aan je verwarmingssysteem waardoor je kunt genieten van een goed verwarmd huis en een heerlijk warm bad.


Stap 4: Het verhaal herhaald zich opnieuw
Het koelmiddel heeft al zijn warmte afgegeven, het is opnieuw afgekoeld. Daardoor wordt het verdampte koelmiddel weer vloeibaar (vergelijkbaar met een spuitbus deodorant). Een expansieventiel verlaagt de druk op de vloeistof, zodat de cyclus kan herbeginnen.

Soorten warmtepompen

Lucht/water warmtepomp

De warmtepomp bestaat uit 2 componenten, lucht en water en wordt aangewend voor de realisatie van een stabiele temperatuur in een ruimte als voor de productie van sanitair warm water. Dit type onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft deze af aan het water. Op deze manier kan u voorzien in uw sanitair warmwaterbehoeften en vloerverwarming gebruiken als centraal verwarmingssysteem. De warmtepompen zijn compact en flexibel.

 

Lucht/lucht warmtepomp

De lucht/lucht warmtepomp haalt eveneens energie uit de buitenlucht en geeft deze via een warmtewisselaar rechtstreeks af in huis. Tijdens de zomermaanden kan dit systeem omgekeerd ingesteld worden en wordt warme lucht naar buiten afgevoerd om voor de nodige verkoeling te zorgen. Dit systeem waarborgt zo een constante temperatuur het ganse jaar door. Daarenboven produceert een lucht/lucht warmtepompsysteem 2 tot 4 maal meer energie dan vereist is om te functioneren.

 

Geothermische warmtepomp

De geothermische warmtepomp haalt de nodige warmte uit de grond. Hierdoor is de energie voor verwarming grotendeels gratis, waardoor de kosten drastisch verminderen. Dit warmtepompsysteem is een voorbeeld van passieve warmtepompkoeling, de ondergrondse thermische energie is het hele jaar door aanwezig en is onuitputtelijk. In de zomer wordt de koelte vanuit de grond gebruikt om de nodige ruimtes te koelen. In de winter wordt de afgevoerde warmte in de grond dan via een compressor naar boven gehaald en vrijgegeven aan de te verwarmen ruimtes. Dit systeem laat dus toe om zowel te verwarmen en te koelen met het hoogste rendement.

 

Hybride warmtepomp

Jammer genoeg zijn veel woningen nog niet voldoende geïsoleerd om ten volle te kunnen genieten van het rendement van een warmtepomp. De hybride warmtepomp is dan het aangewezen alternatief voor de gasketel. Dit warmtepompsysteem combineert immers 2 elementen: een warmtepomp en een gascondensatieketel. Met een hybride warmtepomp bespaart u gemiddeld 20 tot 25% op uw energierekening.